сриједа, април 16, 2008

PORODILIŠTE POČELO S RADOM

ZRENJANIN - Odeljenje porodilišta zrenjaninske bolnice preseljeno je juče u novi objekat. Na otvaranje novog porodilišta, smeštenog na 1.500 kvadratnih metara, dugo se čekalo. Početak rada najavljivan je još 2005. godine, a porodilje su se za to vreme porađale u staroj bolnici, u kojoj su uslovi bili nehumani. Odeljenje je imalo jednu tuš kabinu i tri toaleta, dve sobe sa po 15 kreveta, a kako su ukazivali članovi nevladine organizacije Roditeljski centar, u krevetićima za bebe često su se mogli naći i razni insekti.
U Roditeljskom centru su u svojim kampanjama za otvaranje novog porodilišta ukazivali i na to da se u Zrenjaninu svake godine rodi oko 200 beba manje nego ranijih godina. U 2006. na svet je došlo oko 1.200 beba, a uslovi rada medicinskog osoblja bili su na nezavidnom nivou. O tome koliko je otvaranje novog porodilišta važno govori činjenica da je staro porodilište bilo smešteno u objekat star više od 100 godina i da usluge zrenjaninske bolnice koriste stanovnici pet srednjobanatskih opština, Zrenjanin, Novi Bečej, Žitište, Sečanj i Nova Crnja.
IZGRADNJA TRAJE VEĆ DVADESET GODINA
Odluka o početku realizacije projekta nove bolnice doneta je još 1981. godine, kada je raspisan i prvi od pet petogodišnjih samodoprinosa. Zgrada zrenjaninske bolnice od deset spratova projektovana je prema uzoru na velike kliničke centre u Zagrebu i Ljubljani, smeštene na više od 50.000 kvadratnih metara. Dosad je za izgradnju nove bolnice 98 odsto sredstava obezbeđeno samodoprinosom građana Srednjobanatskog okruga, dok su oko dva procenta dali Republika, Pokrajina i donatori. Bolnica će biti završena i sva odeljenja preseljena do 2009. godine.
izvor: Kurir 25.03.2008.

Нема коментара: