понедјељак, септембар 24, 2007

Podržite našu peticiju

Nakon javne kritike koju smo uputili na tok izgradnje Zrenjaninskog porodilišta i političkog manipulisanja oko otvaranja istog, PR Opšte bolnice „Dr Đorđe Joanović“ dao je za TV Santos izjavu u kojoj se kao razlog za neotvaranje porodilišta navode problemi zbog građevinskih radova na susednom (hirurškom) bloku i problemi sa nabavkom nemedicinske opreme a da se otvaranje porodilišta planira za kraj 2007.godine.
Od 2006. godine otvaranje porodilišta u novoj zrenjaninskoj bolnici najavljivano je u nekoliko navrata. Dr Dušan Velisavljev, pomoćnik direktora za medicinske poslove Opšte bolnice „Dr Đorđe Joanović“ izjavio je krajem jula za list Glas javnosti da će porodilište početi sa radom u septembru. Pre toga, bila je najava otvaranja u martu a ministar zdravlja Tomica Milosavljević prošle godine u oktobru izjavio je :
„Porodilište koje se sada gradi uz finansijku podršku Ministarstva i Svetske banke biće završeno i opremljeno u narednih godinu dana, ali to je podrška razvoju, a ne samo izgradnji. Građani Zrenjanina već više od 20 godina izdvajaju sopstveni dinar za njenu izgradnju i žele da vide da to ima smisla.“
Da se zna, gospodin ministar je bio u pravu! Mi želimo da vidimo da sve to ima smisla, mi tražimo da se otvaranje porodilišta više ne odlaže već da se radovi i opremanje porodilišta privede kraju.
Dosta nam je odlaganja, opravdanja i najavljivanja i zato zahtevamo da se u što kraćem roku otvori porodilište i da se bebe rađaju u normalnim, humanim, savremenim uslovima. Trudnice i porodilje su u našoj zemlji uskraćene za mnoga prava, dozvolite im bar da se porađaju u uslovima dostojnim ljudskih bića!
Zbog svega navedenog, aktivisti i volonteri „Roditeljskog centra“ prikupljaće potpise građana od 01. do 05. oktobra na nekoliko punktova u gradu.
Peticijom ćemo zahtevati od uprave Opšte bolnice i lokalne samouprave što hitnije opremanje i otvaranje porodilišta!
5. oktobra u pet do 12h zrenjaninske trudnice, majke i drugi građani predaće prikupljene potpise čelnicima lokalne samouprave i Upravnom odboru Opšte bolnice „Dr Đorđe Joanović“.
Pozivamo sve građane Zrenjanina da potpišu peticiju za opremanje i otvaranje novog porodilišta, a nevladine organizacije i sve institucije da se priključe kampanji kako bismo učinili najveću uslugu našim trudnicama i bebama.

Udruženje građana "Roditeljski centar"