субота, септембар 01, 2007

Da beba bude više...a mame i tate srećnije

Aktuelna tema budućim i sadašnjim roditeljima ovih dana je Nacrt Strategije za podsticaj rađanja . Da našim prostorima vlada „ bela kuga“ odavno je poznata činjenica kao i da Srbija zbog veoma slabog nataliteta ostane bez više od 30 hiljada stanovnika svake godine. Roditelji rađaju decu sebi, ne državi, i verovatno bi ih rađali više da su prilike u zemlji drugačije.
U principu biti trudnica, roditi i biti roditelj u Srbiji je prava pustolovina kojoj se ni ne nazire tok događaja. Sve je vrlo neizvesno, nesigurno i često problematično.
Problemi vezani za proširenje porodice često počinju već od same trudnoće . Trudnice u prvim mesecima trudnoće moraju da za obavezne testove izdvoje oko 5000,00 dinara da se na vreme utvrdi moguća anomalija ploda. Do kraja trudnoće potrebno je obaviti i tzv ekspertski ultrazvuk koji košta nešto više od 8000,00. I svo vreme trudnoće trudnica treba da se hrani zdravo, i unosi minerale i vitamine za koje će dati oko 2000-3000,00 dinara u zavisnosti o kom se multivitaminskom preparatu radi.
Možda bi se tu cifra i zaustavila ako se posreći budućoj mami da do kraja trudnoće nema zdravstvenih problema . Održavanje trudnoće (sprečavanje prevremenog porođaja) i učestale kontrole, ultrazvuk, razni testovi i lekovi koji se ne nalaze na pozitivnoj listi( trudnice plaćaju punu cenu) koštaće roditelje još nekih 5000,00 i više dinara. Trudnica koja je pre trudnoće bila zaposlena i koja zbog svog stanja nije dobila otkaz, trenutno ima pravo na 65% od svoje plate pa je zbog svog trudničkog bolovanja uskraćena za trećinu plate i sama plaća svoje lekove.
Ukoliko trudnica nije bila zaposlena, odakle će ona finansirati održavanje svoje trudnoće ?
Proširenje porodice znači da će toj porodici trebati i više prostora za stanovanje. Mladi bračni parovi a i oni malo stariji najčešće žive kao podstanari. Nerešeno stambeno pitanje jedan je od najveći problema bračnih parova. Za jedno dete roditelji se najčešće odlučuju upravo zato jer za dvoje nemaju uslova , jer planiraju da na kredit kupe stan pa moraju oboje biti zaposleni, jer za jedno uvek ima a za dvoje ... Postoje i porodice koje bi želele i treće dete ali je za to danas potrebno biti veoma, veoma hrabar. Treba unapred misliti i na školu i na studije, i na zasebne sobe i na letovanja! Nadamo se da će država reagovati na adekvatan način i da će stimulisati rađanje dece nekim povoljnijim kreditima za višečlane porodice.
Na kraju svake trudnoće naravno sledi porođaj. Trudnice u porodilištu sem bola i straha za svoju bebu i sebe obično osete i koliko su male i nevažne u svemu što ih okružuje. Porodilišta u Srbiji još uvek su zatvorena za sve promene i žene su bukvalno objekti bez prave mogućnosti izbora. U poslednje vreme popularno prisustvo očeva na porođaju dostupno je samo imućnijima a u našem porodilištu , koliko nam je poznato, ne plaća se i to verovatno zato što se u našem gradu rodi tek nešto više od hiljadu beba a i zainteresovanost nije velika (takav nam je mentalitet) pa nije gužva u porođajnoj sali.
Porodilje nemaju nikakvu pripremu za porođaj pa ne znaju ni šta ih očekuje sem raznoraznih priča kojih su se naslušale u toku trudnoće. I tako nespremne i ranjive, u uslovima neadekvatnim za rođenje bebe, ukoliko nalete na neraspoloženo osoblje porođaj se pretvara u noćnu moru. Neke od porodilja obećavaju sebi da se više nikad neće porađati, i da im je jedno iskustvo sasvim dovoljno.
Uskoro će se otvoriti novo zrenjaninsko porodilište u kom će uslovi biti kažu na svetskom nivou pa se nadamo da će i osoblje u novom ambijentu biti zadovoljno i tako se ophoditi prema pacijentkinjama.
Rođenje bebe najvažnija je stvar u životu roditelja pa se zato za taj događaj unapred pripremaju. Neki budući roditelji zaprepaste se kada vide koliko košta samo osnovna oprema koja će im biti potrebna od prvog dana bebinog dolaska kući. Naša istraživanja pokazuju da je za prve dane potrebno izdvojiti oko 31230.00 dinara ali napominjemo da je ovo spisak zaista najosnovnijih stvari za prvih par dana . Cene su za proizvode srednjeg kvaliteta tako da roditelji koji žele kvalitetniju opremu će morati da izdvoje i preko 50000,00 dinara.

Krevetac 6600,00
Dušek 1900,00
Posteljina 1200,00
Kolica 8000,00
Nosiljka 3000,00
Ćebe 1000,00
Kadica 800,00
Peškir (2 komada) x 400,00 800,00
Tetra pelene (20 komada) x 60,00 1200,00
Švedske pelene (15 komada) x 60,00 900,00
Benkica (5 kom.) x 90,00 450,00
Portikla (3 kom.) x 80,00 240,00
Zeke (3 komada) x 450,00 1350,00
Bodi (3 komada) x 350,00 1050,00
Čarapice (3 para) x 70,00 210,00
Kapica (3 kom.) x 60,00 180,00
Flašice (2 kom.) x 200,00 400,00
Varalica 100,00
Pampers (98 komada) 1200,00
Pavlovićeva mast 200,00
Vlažne maramice (72 kom.) 200,00
Sapun 40,00
Štapići za uši 60,00
Termometar za sobu 150,00
___________________________________________
Ukupno 31230,00

Ako od ukupne sume oduzmemo 18% PDV-a koliko iznosi porez na hranu , odeću i opremu za bebe dobićemo 25608.60 dinara a za resto novca roditelji bi svom detetu mogli da kupe još garderobe, jaknicu, deblje ćebence i druge nephodne stvari. Ovo je računica ukoliko porodilja doji svoju bebu i nema dodatnih troškova za nimalo jeftine mlečne formule.
Kada se malo naviknu na svoju novu ulogu roditelji treba da počnu sa prikupljanjem gomile dokumentacije da bi ostvarili svoje pravo na roditeljski dodatak.S obzirom da je skraćen rok za predaju dokumentacije sa 12 na 3 meseca od rođenja deteta neki roditelji odustaju od ostvarivanja ovog prava jer nisu u mogućnosti da prikupe potrebna dokumenta. Zbog čega je ovaj rok skraćen nije jasno ali da su roditelji ti kojima je naneta šteta svima je jasno.
Postoji još mnogo pitanja koji muče nas roditelje i na koje ćemo tražiti odgovore. Jedva čekamo da čujemo zvaničnu verziju nacrta Strategije za podsticaj rađanja pa da procenimo da li je našim političarima zaista stalo do naše države i njenih malih državljana.
U Zrenjaninu 2007.

Udruženje građana „Roditeljski centar“
kontakt telefon: 064 197 55 47
roditeljskicentar@gmail.com

Udruženje građana " Roditeljski centar" iz Zrenjanina povodom obeležavanja
Svetske nedelje dojenja od 1. do 7. oktobra 2007. organizuje
Foto konkurs
za najinteresantniju i najlepšu fotografiju dojenja.
Foto konkurs pod nazivom „Dojenje-najzdraviji ručak“
trajaće od 1.09. do 27.09.2007.
Uz svaku fotografiju treba navesti ime autora, adresu i broj telefona.
Fotografije koje se šalju moraju biti formata 13x18
ili digitalne u rezolucijama 1632 x 1224 piksela.
Fotografije se mogu slati e-mailom na: roditeljskicentar@yahoo.com
ili poštom na adresu :
Udruženje građana „ Roditeljski centar“ (za konkurs)
ul. Siveri Janoša 11 23206 Mužlja.
Nagrade:
I nagrada: Sling marama & mobilno sedište poklon portala
Sling-marama.com
II nagrada: vaučer na 2000.00 dinara za kupovinu u str. Milupino
III nagrada: vaučer na 1000.00 dinara za kupovinu
u dečijem dućanu „Kod bake“,
i pokloni
prodavnice igračaka “Boj komerc” d.o.o.
Najbolja fotografija biće izabrana do 5. oktobra
a dodela nagrada i Radionica o dojenju obaviće se 6. oktobra u Zrenjaninu.
Javnost i nagrađeni autori će biti obavešteni o tačnom vremenu uručenja nagrada.
Fotografije koje se pošalju na konkurs se ne vraćaju
Koordinator konkursa : Svetlana Žaki 0641975547

Mala škola za roditelje

Udruženje građana " Roditeljski centar" poziva sve zainteresovane trudnice i roditelje koji bi želeli da učestvuju u Radionici „Mala škola za roditelje“ da se prijave na telefon udruženja 0641975547 .
Radionica za buduće roditelje realizovaće se kroz 6 predavanja u kojima će stručnjaci iz pojedinih oblasti kroz interaktivnu saradnju sa trudnicama i budućim očevima ukazivati na pravilan odnos prema trudnoći, ishranu i moguće probleme, načine za njihovo prevazilaženje i odgovarati na pitanja.
Teme koje će biti obrađivane:
-Ishrana i anemija u trudnoći,
-Nega kože u trudnoći,
-Epiduralna analgezija u toku porodjaja,
-Postporodjajni period – babinje, postporođajna depresija;
-Superiornost majčinog mleka,
-Dojenje do 6 meseci,
-Razvoj deteta do prve godine,
-Nega kože novorodjenčeta, kupanje i nega pupka,
-Socijalno zdravstvena zaštita žena i porodice
-Kako pocetak roditeljstva moze da utice na brak?

Radionica za roditelje realizovaće se takođe kroz 6 predavanja koja će voditi stručnjaci a cilj nam je da edukacijom roditelja, upućivanjem u nove metode vaspitavanja dece i savetima stručnjaka poboljšamo komunikaciju između roditelja i dece kao i da produbimo saradnju roditelja sa zdravstvenim ustanovama za lečenje dece, Službom za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine (dečiji dispanzer), Centrom za socijalni rad, Predškolskom ustanovom, Centrom za prevenciju i da ta saradnja bude polazna osnova za buduću dobru komunikaciju.
Teme koje će biti obrađivane:
-Pravilna ishrana dece,
-Diabetes, gojaznost, hipertenzija i druge bolesti sve učestalije kod dece
-Kako sačuvati zdravlje deteta,
-Koliko ljubavi ? Naravno, nikad dosta!
-Kako da ne izgubite zivce...
-Vaspitanje dece,
-Polazak u vrtić (priprema i adaptacija),
-Budite dobar roditelj (isplatiće vam se!)
-Krizni momenti u porodici